Klasyczne zupy niemieckie

Zupy nie należą do najważniejszych i głównych dań w kuchni niemieckiej, dlatego też ich wybór jest raczej niewielki. Najbardziej znaną jest Gulaschsuppe, czyli rozcieńczona wersja gulaszu węgierskiego. Do typowych niemieckich zup należy także wymienić Zwiebelsuppe – zupę cebulową podawaną z grzankami i serem. We wschodniej części Niemiec popularna jest soljanka – ukraińska ostra zupa z pokrojoną kiełbasą. W Bawarii natomiast znana i powszechnie lubiana jest Leberknödelsuppe, czyli zupa z knedlami.

Do kuchni niemieckiej zalicza się także zupę piwną, choć tutaj zdania są podzielone. Piwo jest oczywiście trunkiem niemieckim, ale zupa piwna kojarzy się raczej ze średniowiecznymi klasztorami, które były samowystarczalne, mnisi sami uprawiali chmieli i warzyli browar. Zupa piwna jest też uważana za potrawę czeską i słowacką. Sama zupa piwna jest bardzo prosta w przygotowaniu i zasmakuje także tym, którzy nie są fanami smaku piwa.

Przepis na zupę piwną

Składniki:

- 4 kromki białego chleba,

- łyżeczka masła,

- 4 żółtka,

- 1/2 szklanki cukru,

- 200 ml śmietany,

- butelka piwa,

- kawałek laski cynamonu.

Przygotowanie:

Od chleba odciąć skórki, pokroić w kostkę, obsmażyć. Żółtka rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i, mieszając, podgrzewać (ale nie gotować). Piwo podgrzać razem z cynamonem i skórką cytryny. Po 10 minutach można wyjąć cynamon i skórki. Gorące piwo dolać do gorącej śmietany z żółtkami, cały czas mieszać. Zdjąć z ognia. Podawać z grzankami.

Jak wiadomo, ziemniaki są bardzo popularne w kuchni niemieckiej.  Obok tradycyjnej Kartoffelsalat, warto zwrócić także uwagę na Kartoffelsuppe, czyli aksamitną, łagodną zupę z odrobiną majeranku.

Przepis na zupę ziemniaczaną

Składniki:

- 0,5 kg ziemniaków,

- 1 pęczek włoszczyzny,

- 2 cebule,

- 150 g wędzonego boczku,

- 800 ml wywaru z warzyw i/lub mięsa,

- 1 łyżka masła,

- 2 łyżki suszonego majeranku,

- 1 łyżeczka gałki muszkatowej,

- 2 ząbki czosnku,

- 100 ml  śmietany  kremówki,

- sól,

- pieprz.

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Posiekać cebulę, czosnek. Boczek pokroić w kosteczkę. W garnku stopić masło, dodać cebulę, czosnek i boczek, podsmażyć wszystko do zrumienienia. Dodać ziemniaki, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać bulion i przyprawy. Gotować 30 minut. Po tym czasie (gdy ziemniaki zmiękną) całość zmiksować i dodać śmietankę.  Zagotować zupę raz jeszcze. Dodać szczyptę lub gałązkę majeranku.