Tradycyjna Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana, w różnych swoich odmianach i wersjach, jest bardzo znaną niemiecką potrawą w Polsce. Chyba każdy z nas zna choćby jeden przepis, a wariantów samej sałatki ziemniaczanej, czyli Kartoffelsalat, jest mnóstwo. Sałatkę można jeść na śniadanie, do obiadu jako dodatek do mięs, np. z golonką, lub na kolację z frankfurterkami. W Polsce sałatka ziemniaczana zwana jest często jarzynową, ponieważ ilość warzyw oraz innych dodatków czasami przeważa nad ilością ziemniaków w sałatce.

W przypadku sałatki ziemniaczanej w Niemczech istnieją dwie główne szkoły: południowa, gdzie sałatkę przyrządza się z octem i oliwą, oraz szkoła północna, gdzie przyrządza się ją z majonezem lub mieszanką śmietany i jogurtu. Do tego przeróżne dodatki: ogórki konserwowe, cebula, jaja, jabłka, boczek lub cebulka. W Niemczech sałatka jest podawana zarówno na co dzień, jak i w duże święta, np. w Wigilię.  W Polsce jest niezastąpiona na wszelkiego rodzaju przyjęciach rodzinnych i spotkaniach z przyjaciółmi. Częściej na stołach widnieje podczas Wielkanocy. Najczęściej taką sałatkę jada się na zimno, do mięsa i wędlin. Pasuje jednak również na ciepło zamiast ziemniaków z wody.

W każdym niemieckim landzie przygotowuje się Kartoffelsalat nieco inaczej. Zamiast ogórka zielonego dodaje się konserwowy, zamiast czerwonej cebuli – białą.

Sałatka ziemniaczana po bawarsku

Składniki:

- 500 g ziemniaków sałatkowych, które nie rozsypują się podczas gotowania,

- 1 cebula,

- 1 łyżka masła,

- 3 łyżki białego octu winnego,

- 2 łyżki oleju roślinnego,

- 150 ml bulionu wołowego,

- 1/2 łyżki słodkiej musztardy,

- 1 pęczek szczypiorku,

- sól,

- pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować w mundurkach – na parze, przez około 30 minut, lub w wodzie. Wody nie solimy. Obrać cebulę i posiekać ją w drobną kostkę. Przygotować marynatę do ziemniaków: wymieszać ocet, sól, pieprz, olej i musztardę. Gdy ziemniaki są ugotowane, należy przelać je zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić je w równej szerokości plastry i przełożyć do naczynia, w którym będą marynowane. Następnie podgrzać masło i podsmażyć pokrojoną cebulę, aż stanie się miękka. Przygotować bulion i jeszcze ciepły dolać do marynaty. Całość wymieszać. Zalać plastry ziemniaków ciepłą marynatą i odstawić na parę godzin, żeby smaki się wymieszały i ziemniaki przesiąkły marynatą. Przed podaniem posypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem.